Toamna – partea 2

De la Macin, am plecat spre Turcoaia, in cautarea cetatii Troesmis, una din cetatile principale ale getilor.

Informatii din http://www.info-delta.ro:

Troesmis a fost de-a lungul intregii perioade antice un important punct strategic, cea mai veche mentiune a sa fiind in Ponticele lui Ovidius. Apoi este mentionat de catre Ptolemeu, ca fiind un lagar al legiunii a V-a Macedonica. Alte mentiuni istorice ale cetatii: “Notitia Digninatum”, “Itinerarium Antonini”, harta “Tabula Peutingeriana”, “Hierosolymitanum”.

In preajma anului 100 e.n. ajunge un centru militar roman, dezvoltandu-se o asezare civila intre Cetatea de Est si cea de Vest unde se stabilesc mestesugari, negustori, etc.

Din pacate, ajunsi la fata locului, nu am reusit sa gasim nici un indicator catre cetate. Am oprit masina si am intrebat un localnic. Dupa cateva moment de gandire, ne-a aratat vag, un mal al Dunarii, dar nu parea prea convins ca stie despre ce vorbeste. Un caine curios a venit sa ne salute:

Am aruncat o privire in directia indicata, dar drumul de pamant parea destul de rau si nu eram siguri ca duce unde trebuie. Am ales sa dam o raita pe la cariera de granit aflata langa Turcoaia. Drumul sper cariera este bine semnalizat si intretinut.
Pe partea dreapta a drumului se intindeau terenuri de culoarea mierii. Deasupra culmilor, s-a asternut un val pufos, dar cam plumburiu.

Din campurile de pe marginea drumului, desi era totul ud, se inaltau arome de fan, ierburi, mirodenii. Am inchis ochii si am avut senzatia ca respir intr-o alta lume.

Cand a inceput sa ploua, am facut cale intoarsa pana in sosea si am plecat spre casa.
Mi-au ramas in suflet multe arome si culori.

6 replies
  • Cristina
   Cristina says:

   I didn’t have time to play with HDR with this set of pictures. I have a couple shot with exposure compensation, but they are waiting in line for some free time 🙂
   Thanks for the comment.

   Reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *